Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Læs mere. Jeg accepterer cookies fra dette website

Accepter

I øjeblikket gøres der status på høsten rundt om i landet, og derfor er det også et godt tidspunkt til at danne dig et overblik over markerne. Tildeler du den rette mængde kalk, og er reaktionstallene gode? En hjælp til dette er at udtage jordprøver, som du enten selv kan udtage eller du kan få os til at hjælpe dig.


Høsten er ved at være i hus for de fleste afgrøder. Mens der gøres status, er det et godt tidspunkt at tjekke, om du har overblik over markernes aktuelle næringsstof- og reaktionstal.

Har du jordbundsanalyser fra 2018 eller længere tilbage, er det derfor tid til at få planlagt nye prøver.

Typisk skal der kun tages jordprøver og kalkes hvert 4. – 5. år. Derfor er det nemt enten at glemme det, eller måske bevidst at udskyde det et ekstra år eller to. Men det kan være et dårligt sted at spare.

Modstandsdygtige, veletablerede planter med et godt forgrenet rodnet udnytter den dyre gødning optimalt, og klarer sig bedre gennem tørke. De skaber dermed de bedste forudsætninger for et godt udbytte.

Forkortede rødder

Billedtekst:

Til venstre på billedet ses planter fra et område med Rt i optimalområdet. Disse veludviklede rødder kan optage næringsstoffer og vand fra et stort jordvolumen.

Planten til venstre kommer fra et område med for lavt Rt. Den vil hurtig komme ind i en negativ spiral med næringsstof- og vandmangel og dermed endnu dårligere vækst.

Bælgplanter

Dyrkning af bælgplanter, f.eks. hestebønner, vinder frem. De kræver et lidt højere Rt end kornafgrøder. Bælgplanter skaffer deres kvælstof via bakterieknolde på rødderne. Der skal dannes mange bakterieknolde, og de skal genre have en størrelse på 3-4 mm. i diameter for at holde afgrøden velforsynet med kvælstof.

Ved for lave Rt falder både antallet, størrelsen og effektiviteten af bakterieknoldene. Her er det derfor ekstra vigtigt at kende markens Rt, og få kalket op i tide.

Traditionelle jordprøver, taget med 1 prøve per 3 til 4 ha hen over markerne, giver et grundlæggende overblik. Med GPS-prøver, hvor der tages fx 2 prøver per ha, får man en detaljeret viden om variationen i markene. GPS-prøverne kan bruges til gradueret kalkning, så hvert område i marken får den rette dosering.

GPS kalkkort

Billedtekst:

Marken på figuren har et kalkbehov på 3,5 ton kalk/ha, hvis man går ud fra markens gennemsnits-Rt. GPS-prøverne afdækker, at kun 19 % af marken vil få den rigtige kalkmængde på denne måde. Resten over- eller underkalkes.

   

 GPS-prøver kan også bruges til gradueret fosfor-eller kaliumgødskning. Hermed kan man spare på gødning hvor der i forvejen er høje tal, og give ekstra gødning til områder med lave tal.
Kontakt din egen planteavlskonsulent eller Petra Gutt for nærmere information, eller for at bestille prøveudtagning